Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Hangsúlyosabban képviseli a jövõben a fenntartható fejlõdés ügyét a KDNP

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt a jövõben sokkal hangsúlyosabban, határozottabban kívánja képviselni a fenntartható fejlõdés ügyét. A fenntartható fejlõdés számukra nem a GDP kényszeres növekedését jelenti, hanem életminõség-változtatást a mindennapokban  – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje Nagy Andorral  a párt országgyûlési képviselõjével, az Országgyûlés fenntartható bizottságának alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.
<--more-->
Harrach Péter hangsúlyozta: a fenntartható fejlõdés nem csupán technikai kérdés, hanem „az egész ember ügye”. Hozzátette: olyan globális kérdésrõl van szó, amelyet csak nemzetközi összefogással lehet megoldani.

A KDNP frakcióvezetõje azt mondta, hogy a fenntartható fejlõdés számukra nem a GDP kényszeres növekedését jelenti, hanem életminõség-változtatást a mindennapokban.

Kitérve arra, hogy a Rio+20 konferencián a magyar államfõ a víz kérdését veti fel, kiemelte: Magyarország vízügyi nagyhatalom. A vízkészletünk igen nagy, tiszta, a vízügyi szakembereink pedig nemzetközileg elismertek. A kereszténydemokrata politikus álláspontja szerint  vizeink védelme nemzetközi együttmûködést igényel.

Nagy Andor, az Országgyûlés fenntartható fejlõdés bizottságának alelnöke hangsúlyozta: a KDNP számára ez az ügy meghatározó és fontos kérdés lehet a jövõben.  Rámutatott arra, a fenntartható fejlõdés arról szól, hogy az ember normális életvitelt folytathasson, tehessen a közösségért, de gyarapodhasson is, ez azonban semmiképpen sem a jövõ nemzedékének rovására történjen.

A szakemberek szerint bolygónk elérte a növekedés határait, a mostani fejlõdés üteme hosszú távon nem fenntartható, nem lesz elég ivóvíz, nyersanyag és energia. Nem lehet ugyanakkor tétlenül nézni, hogy a fejlõdés ellenére még mindig hányan élnek világszerte szegénységben: a  világ három leggazdagabb emberének a vagyona több mint a legszegényebb 47 állam nemzeti összterméke – hangsúlyozta a kereszténydemokrata környezetvédelmi szakpolitikus.

A képviselõ szólt arról is, hogy az emberek nyolcvan százalékának van mobiltelefonja, de hatvan százalék rendelkezik csak az egészséges ivóvízhez való hozzáféréssel. A kereszténydemokrata politikus a brazíliai tanácskozást érintve azt mondta: a zöldgazdaság témájában nem vár jelentõs eredményeket. A világ megosztott, a fejlõdõ országok azt mondják, nekik joguk van a fogyasztáshoz – mutatott rá.

A sajtótájékoztató elõtt a témában plakátkiállítás nyílt a képviselõi irodaház aulájában.

kdnp.hu
Forrás: MTI