Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Családi csõdvédelem bevezetését javasoljuk

Share Button
Családi csõdvédelem bevezetését javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt. A kisebbik kormánypárt elképzelései szerint ezzel azok élhetnének, akiknek van esélyük segítséggel kilábalni nehéz helyzetükbõl. Harrach Péter frakcióvezetõ Bagdy Gáborral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a családi csõdvédelem azoknak jelenthetne segítséget, akik törleszteni már nem tudnak, de otthonuk elvesztése, vagy teljes ellehetetlenülésük még megelõzhetõ vagyongondnok közremûködésével.
Családi csõdvédelem bevezetését javasoljuk 
 
<--more-->
A frakcióvezetõ felidézte az eddigi kormányzati lépéseket az eladósodás csökkentése érdekében, így a kilakoltatási moratórium bevezetését, az eszközkezelõ létrehozását, a végtörlesztés, az árfolyamgát lehetõségét, valamint a kormány és a bankszövetség megállapodását.

Rámutatott: a törlesztések komoly gondot jelentenek napjainkban, és sok család kerül csõdközeli helyzetbe, vagy jut csõdbe.

Kitért arra, hogy az Országgyûlés április 2-án elfogadott egy határozatot, amelyben felkéri a kormányt, vizsgálja meg a magáncsõd bevezetésének lehetõségét. A KDNP ugyanakkor családi csõdvédelmet javasol, ami „talán több a magáncsõdnél” – jelezte.

Bagdy Gábor országgyûlési képviselõ kiemelte: ezzel a megoldással évente 5-15 ezer családon lehetne segíteni. Elképzeléseik szerint többféle opció állna rendelkezésre, és ha a felek nem tudnak megállapodni, bírósághoz lehetne fordulni. Emellett családi csõdgondnok, vagyongondnok is segítené az érintett családokat, akik lehetnének szociális munkások, családvédõk, vagy érkezhetnének a pénzügyi szférából.

 
Családi csõdvédelem bevezetését javasoljuk 
 
Ez több éves együttmûködést is feltételezhet a helyzet rendezéséig – jelezte, megjegyezve: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, egy ilyen intézményi háttér kidolgozása akár öt-tíz évet is igénybe vehet.

Kiemelte: a kormány számos lépést tett már a nehéz helyzetbe kerülõk megsegítésére, de a KDNP úgy látja, hogy itt az ideje az olyan hosszú távú lépéseknek is, amelyeknek az eredménye esetleg csak késõbb jelentkezik.

kdnp.hu
Forrás: MTI