Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Kisvasút napja Kemencén

Share Button
A Börzsöny északi lábánál 12 éve üzemel a Kemencei Erdei Múzeumvasút. A több mint kilencven éves erdei vasút, jelenleg négy kilométeren közlekedik, áprilistól-októberig hétvégenként. A múzeumvasutat a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület üzemelteti. Tagjai lelkes civilek, akik önkéntes munkával mûködtetik az erdei vasutat. A társaság számtalan, az erdei- és bányamunkához használatos mozdonyt, és kocsit újított fel, amelyek üzemképesek, és a Kisvasút Napján bemutatásra kerültek.
 
Kisvasút napja Kemencén 
 
<--more-->
A Kisvasút napja rendezvényét meglátogatta Harrach Péter a körzet parlamenti képviselõje, aki hozzászólásában kiemelte, az ünneplés a kisközösségekben személyesebb és meghittebb. „Köszönet illeti azokat az önzetlen embereket, akik munkájukkal segítik értékeink megõrzését a nehéz idõszakokban is.”  
 
Kisvasút napja Kemencén 
 
Mint az egyesület tagjai elmondták, pályázat útján igyekeznek hozzájárulást szerezni a fenntartási költségekhez. Idén a kisvasutak támogatására 30 millió forintot különítettek el a költségvetésbõl Harrach Péter módosító javaslata alapján. Az egyesület reméli, hogy szeptemberre 4-5 millió forint forráshoz juthatnak. A hasonló, nonprofit formában mûködtetett kisvasutak fenntartását nehezíti, hogy a keskeny nyomtávú vasutak és a nagyvasutak szabályozása, a hatósági elõírások, és az engedélyek beszerzése hasonló feltételek szerint zajlik. A dokumentumok beszerzése gyakran többszázezer forint, amit az egyesületek nem tudnak finanszírozni.

Brockhauser Edit