Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A KDNP a sportágak támogatásának bõvítését javasolja

Share Button
A nemzeti sporttörténelem legszebb lapjait idézte az a díjesõ, amely a XXX. Nyári Olimpián megérdemelten a magyar sportolók nyakába hullott. A magyar olimpiai csapat tagjai Londonban most megmutatták, hogy Magyarország mire képes. Egyéni számokban és csapatsportágakban is demonstrálták, hogy a magyarok ott vannak a világ legjobb sportolói között, felkészítõ gárdánk tagjai pedig továbbra is bármelyik országban szívesen látott szakemberek.
<--more-->
Erõsítették hazánk hírnevét a sport, a sporttudomány és sportközgazdaságtan területén is. Az éremtáblázaton Magyarország elõkelõ helyen végez, ismét erõs és hatalmas nemzetek társaságába került. Ha a magyar GDP-t és a lélekszámot is figyelembe vesszük, egészen kivételes nemzetünk legjobbjainak teljesítménye. A sportsikerek azonban jóval túlmutatnak a versenyeken elért helyezéseken. Minden olimpiai érem nemesfémbõl készül, de tágabban értve egy ország gazdasága, a sportra szánt források pontos irányítása és tudatos utánpótlás-nevelés áll mögötte. A magyar érmek és pontszerzõink azt üzenik a világnak, hogy nincs érdemi teljesítmény felszabadultan versenyzõk, összetartó csapat, kitartóan szurkoló közönség és egységes hátország nélkül. Itthon pedig a magyar olimpiai válogatott mindannyiunk sikerélményét adta meg a nemzetnek, a közös siker varázsát hozta el sok év csalódása után minden magyar embernek.

Példaadó kell, hogy legyen ez a sikerszéria a hazai közélet és a politika számára is. Arra tanítson bennünket, hogy a belpolitikai vitákat követõen, az itthon megvívott politikai küzdelmek után a nemzetközi politikai porondon már minden politikusnak Magyarország érdekeit kell képviselnie. A magyar olimpiai csapat teljesítménye azonban még ennél is komolyabb üzenet. Azt a mércét állítja elénk, hogy politikai nézetektõl és pártállástól függetlenül egy magyar csapat tagjai vagyunk, ezért kötelességünk az ország sikeréért közösen tenni, félretéve személyes ellentéteket, egyéni sérelmeket vagy önzõ pártérdekeket. Kötelességünk ezért a gazdasági versenyben Magyarország legjobb helyezéséért együtt dolgoznunk. Csapatjátékosok módjára a magyar politikai mezõnynek és a közélet szereplõinek egységben kell küzdeniük a gazdasági mutatók javításáért. Vegyünk példát a magyar olimpikonokról!

Vegyünk példát a magyar olimpikonokról! A politikának természetesen nem szabad rátelepedni a sportra, a sportolók sikereire, de a kormányzatnak minden lehetséges eszközzel támogatnia kell a sportolást, az egészséges nemzet építésének ezt a módját. A londoni helyezések és a versenyeket övezõ páratlan érdeklõdés felveti, hogy a sporttörvény és az adótörvények további – látványos és sajátosan magyaros – sportágakat is támogathatóvá tegyenek a cégek, vállalkozások számára. A KDNP ezért javasolja, hogy az öt látvány- és csapatsportág társasági adóból történõ támogatásához hasonlóan lehessen többletfinanszírozást irányítani az olimpiai sikersportágak számára is. Meg kell köszönni a magyar sportolóknak, hogy magyarok millióinak adták vissza a hitet, hogy az egész nemzet számára kivívták a világ elismerését. Köszönjük, hogy Magyarországnak dolgoztak! És meg kell köszönni az õket buzdító minden magyar embernek, hogy segítettek nagy nemzetté válni ebben a nemes megmérettetésben!

Kereszténydemokrata Néppárt