Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Szent István király ünnepén

Share Button
Harrach Péter augusztus 20-a alkalmából körzetének több településén is látogatást tett. Ünnepi köszöntõt mondott: Kisnémediben, Letkésen, Nagybörzsönyben, Nagymaroson, Pencen, Rádod, és Zebegényben.
Kisnémedi Letkés Nagymaros
Nagymaros Penc Rád
<--more-->
„Szent István királyunkra emlékezve nem csak az államalapítás, vagy egyházszervezés jut eszünkbe, hanem egy olyan uralkodó, aki egyszerre volt európai és magyar. Európába vezette a nemzetet, miközben a nagyhatalmaktól megtartotta függetlenségét.

Szent István uralkodása során kultúraváltást valósított meg.

Koppány legyõzésével, és az akkori szokások szerinti felnégyelésével, akár kegyetlennek is nevezhetnénk, de uralkodói és államalapítói munkáját a keresztény eszmény vezérelte.

Imre fiához intézett intelmeiben arról ír, hogy az uralkodónak határozottnak kell lennie, de szelídnek is, mert ami felemel az-az alázat, és ami letaszít az a gõg. Az üzenet ma is érvényes a közélet szereplõire, legyen az polgármester, képviselõ vagy miniszter.

Európában, napjainkban is határozottan ki kell állnunk az érdekeinkért. Szent István soknyelvû országot épített, amelyben a népek békésen megfértek egymás mellett. A Közép-Európai országoknak az unióban ugyanezen elvek mentén kell együttmûködniük. A válságból kilábalva egy új világot építeni, a normák és hagyományos értékek mentén.”


Brockhauser Edit