Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

KÉSZ kerekasztal beszélgetés Kunszentmártonban

Share Button

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége legutóbbi kerekasztal beszélgetését Kunszentmártonban rendezték „Mit? Miért? Hogyan? Magyarország talpra áll” címmel, amelynek egyik meghívott vendége Harrach Péter a KDNP frakcióvezetõje volt.

KÉSZ kerekasztal beszélgetés Kunszentmártonban


<--more-->
A politikus hangsúlyozta: Európa elhúzódó válsága nemcsak gazdasági természetû, hanem a társadalmakat is súlyosan érinti. Ez a krízis véget vet a hagyományos értelemben vett jóléti államnak, amelyet a munkaalapú társadalom vált fel. Ebben pedig felértékelõdik az egyén teljesítménye, valamint a közösségek, köztük a család szerepe.

A demográfiai adatok riasztóak: Magyarországon évente egy közepes város lakossága tûnik el, és a gyerekek csaknem fele házasságon kívül születik – hangsúlyozta a politikus. Ahhoz, hogy Magyarországnak legyen jövõje, vissza kell állítani a család becsületét – tette hozzá.

A KDNP kormányzati szerepe kapcsán közölte: a kereszténydemokraták normális ember módjára gondolkodnak, ez pedig egyaránt fontos itthon és Európában. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Magyarország nemzeti érdeke a Fidesz-KDNP pártszövetség fenntartása.

Harrach Péter szólt arról is, hogy a nagy ellátó rendszerek húsz éve várt, jelenleg zajló átalakításának vannak vesztesei, akikre a kereszténydemokraták fokozott figyelmet fordítanak. Kezdeményezik például a rokkantnyugdíjasok számára könnyített munkalehetõségek biztosítását állami vállalatoknál.

Ahogy az élet minden területén, úgy az iskolákban is rendezett világot kell teremteni, és ennek jegyében azonos színvonalú, államilag ellenõrzött, egységes oktatási rendszer kiépítése a cél – mondta a frakcióvezetõ. Hangsúlyozta: a KDNP azon dolgozik, hogy a pedagógus-életpályamodell többletkövetelményei csak a tervezett béremelésekkel egy idõben lépjenek életbe.

Az eseményen Jakab István (Fidesz), az Országgyûlés alelnöke a mezõgazdaság helyzetét elemezve rámutatott: a birtokrendezés Magyarországon az uniós versenyképesség egyik alapvetõ feltétele. Utalt rá: több mint három hónapja folyik a földtörvény társadalmi vitája. A készülõ jogszabály lényege, hogy termõterületet Magyarországon kizárólag az azon gazdálkodó vásárolhasson, illetve bérelhessen.

Álláspontja szerint nagy vita várható az unióval, mert az új törvény továbbra sem teszi majd lehetõvé külföldi és hazai jogi személyek földvásárlását. A külföldi magánszemélyekre vonatkozó moratórium azonban 2014 májusában megszûnik, így addigra kedvezõ helyzetet kell teremteni a magyar gazdákat.

Forrás: MTI / kdnp.hu