Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A KDNP a nagycsaládosok villamosenergia-fogyasztásának támogatását javasolja

Share Button

A Kereszténydemokrata Néppárt javasolja a nagycsaládosokra vonatkozó gázártámogatás kiterjesztését a villamosenergia-fogyasztásra is. Harrach Péter, a párt frakcióvezetõje sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány szándéka a rezsiköltségek megállítása. Felidézte, hogy 2002 és 2010 között a gáz 195 százalékkal, az áram 90 százalékkal, a víz 87 százalékkal drágult.
<--more-->
Ezt a folyamatot meg kell állítani, és a rászorulók részére megoldást kell találni – szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Aradszki András országgyûlési képviselõ kifejtette: a villamosenergia-ellátásról szóló törvény és a hozzá kapcsolódó ármegállapítást rögzítõ kormányrendelet nem ismeri a nagycsaládosok kedvezményes kategóriáját. Azt látják – jelezte –, hogy a szabályozás ma mennyiségi kvótát tartalmaz, ami azonban további kedvezménnyel nem egészül ki a nagycsaládosoknál.  

Hozzátette: azt is javasolják, hogy a gázszolgáltatást fogyasztói közösségben igénybe vevõ, szociálisan rászorulókra is terjesszék ki a jelenleg mennyiségi alapon meghatározott és a nagycsaládosoknál alkalmazott árkedvezményt. A javaslat elsõsorban azokra a rászorulókra vonatkozna, akik társasházban élnek, és ott kazánon keresztül fûtik a lakásokat.

Indítványaik kormányzati hatáskörbe tartozó jogi aktust igényelnek – jegyezte meg a politikus, aki kitért arra is, nem mondanak le arról a törvényjavaslatukról sem, amely az elõre fizetõs órák elterjesztését célozza.

Harrach Péter kérdésre válaszolva elmondta még: javaslataik százezres nagyságrendben érintik a családokat. A várható költségigény kiszámítása szerinte a kormány feladata.

Forrás: MTI