Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Önkormányzatok tájékoztatása az adósságkiváltásról

Share Button

Harrach Péter a körzetéhez tartozó, nehéz helyzetben lévõ kistelepülések polgármestereivel egyeztetett az adósságkiváltásról. Ismert, hogy az önkormányzatok az elmúlt évtizedekben közel 100 milliárd forintos tartozást halmoztak fel. A kormány még idén részben vagy egészben átvállalja az önkormányzatok adósságterheit.

Önkormányzatok tájékoztatása az adósságkiváltásról


<--more-->
Harrach Péter körzetének 34 települése közül 2 ötezer fõ feletti, ahol egyedi elbírálás alapján 40-50 -70 százalékban, míg a kisebb falvakban 100 százalékban váltja ki a kormány a tartozásokat. Az elsõdleges tájékozódás szerint a körzetben 23 kistelepülést érint a program.

Önkormányzatok tájékoztatása az adósságkiváltásról


-Az állam az önkormányzatok gazdasági társaságainak adósságát illetve a magánkölcsönöket nem vállalja át. – mondta el Harrach Péter a megbeszélésen. – Összetett a kép, a tartozások fejlesztési és mûködési költségekbõl álltak össze. A cél az, hogy minden önkormányzat saját lábra álljon és a továbbiakban a gazdálkodását ennek megfelelõen folytassa. Jogos a felvetés, hogy a jól gazdálkodó, adósságot fel nem halmozó önkormányzatokat ne érje hátrány. Véleményem szerint ezeket a településeket a késõbb kiírt pályázatok kapcsán kell lehetõséghez juttatni.– tájékoztatott a KDNP frakcióvezetõje, aki a program végrehajtására vonatkozó konkrétumokat néhány napon belülre ígérte.

Brockhauser Edit