Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek

Share Button

Nagymaroson ünnepi misével és koszorúzással emlékeztek a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltakra. 1945. január 5.-én Zebegénybõl 121 férfit és nõt vittek malenkij robotra, közülük harmincegyen nem tértek vissza, Nagymarosról a 400 elhurcoltból 101, míg Kismarosról a 83 deportált közül 11 ember tûnt el. 1989-ben, Zebegényben állítottak elõször emléket a malenkij robot többnyire sváb nemzetiségû áldozatainak. Pálmai Béla, a Nemzeti Emlékezés Harangja Alapítvány elnöke kezdeményezésére évek óta a három település egyike rendezi meg az emlékezõ ünnepet, minden év január elsõ vasárnapján.

A malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek


<--more-->
A nagymarosi római katolikus templomban Beer Miklós váci megyés püspök celebrálta a misét. Ezt követõen Petrovics László polgármester köszöntötte az emlékezõket, majd Gróh János Gáspár, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetõje tolmácsolta Áder János Köztársasági Elnök üzenetét.

Harrach Péter a körzet parlamenti képviselõje ünnepi beszédében kiemelte, együttérzéssel emlékezünk a deportáltakra és a félelemre, ami három falu szorgos és családszeretõ sváb lakosságát sújtotta, de egyúttal látjuk a reményt is.

A malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek


-Ezek a települések, amelyek õrzik a múltjukat, és a hagyományos értékeiket, reményt adnak annak az Európának, amely rossz úton jár. Azt kívánom az itt élõknek, hogy továbbra is emlékezzenek a múltjukra, és ezzel is járuljanak hozzá az egészségesebb nemzet, és Európa felépítéséhez. – fogalmazott a képviselõ.

Az egybegyûltek, koszorúk és gyertyák elhelyezésével rótták le kegyeletüket a malenkij robotra elhurcoltakra emlékezõ tábla elõtt.  
 
Brockhauser Edit