Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Megbeszélés a végrehajtásokról

Share Button

Harrach Péter a KDNP frakcióvezetõje civilszervezetekkel egyeztetett a végrehajtási eljárások során tapasztalható visszásságokról. A megbeszélésen részt vett Kovács László a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület fõtitkára, és Török-Szabó Erzsébet az Európai Sors-Társak Közhasznú Egyesület vezetõje.

Megbeszélés a végrehajtásokról


<--more-->
A civilszervezetek konkrét esetek alapján tájékoztatták Harrach Pétert a végrehajtási eljárás alá került családok kiszolgáltatott helyzetérõl, és a végrehajtói díjak irreális mértékérõl.

Szóba kerültek a törvénytelenül alkalmazott inkasszók, és letiltások is. A civilszervezetek szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a végrehajtás jogi menetébõl a tulajdonost sok esetben kihagyják. A tartozást a feje felett adják-veszik, amire a végrehajtók tucatnyi jogcímen ráteszik a költségeiket, így az tetemesen növekszik. Az árverezésre került ingatlan eladási ára, és a követelés közt fennmaradó összeget a tulajdonos nem kapja meg. A bankok rendszerint nem fogadják el a tulajdonos által ajánlott vevõt, holott erre törvény kötelezi õket. A végrehajtók a kisebb tartozásokat például parkolási bírság, görgetik, majd hozzávonják a család által fizetett bankkölcsönt is, így a sokszorosára növelt követelés, akár a lakást is elvonhatja a fejük fölül. A civilek szerint a büntetési tételek is túl magasak a fizetésekhez képest.

A politikus és a civilek is úgy látják, hogy át kell alakítani a végrehajtási törvényt, hiszen jelenleg a végrehajtás alá vont személynek szinte semmilyen joga nem érvényesül. Legfontosabb szempontok: a végrehajtási eljárás díjának csökkentése és maximálása 2,5 százalékban, a végrehajtással kapcsolatos belsõ ellenõrzés biztosítása, a végrehajtási folyamat pontos elszámolása, a végrehajtást végzõ személy megfelelõ végzettsége, esetleg köztisztviselõi jogállása.

Brockhauser Edit