Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Fórum a szobi rendelõintézet jövõjérõl

Share Button

Szob és a környezõ települések polgármesterei egyetértenek abban, hogy a város szakrendelõjét a továbbiakban is fenn kell tartani. A fórumon arra keresték a választ, hogy az egészségügyi törvény változásával, mindezt a szuverén döntési jogokat megtartva önkormányzati erõbõl, vagy a felelõsséget és költségterheket  is átadva, állami fenntartás útján tegyék meg.

Fórum a szobi rendelõintézet jövõjérõl


<--more-->
Harrach Péter a körzet parlamenti képviselõje úgy látja, bármilyen döntés születik a fenntartót illetõen, az intézménynek meg kell maradnia, és színvonalasan mûködnie. Véleménye szerint állami fenntartás esetén, a 17 település polgármestereinek közös fellépése, befolyással bírhat a döntéshozókra.

2013 áprilisától a járóbeteg ellátás állami feladat lesz, de külön megállapodás alapján az önkormányzatok is maradhatnak fenntartók. Az ezzel kapcsolatos szabályozás még nem ismert, viszont a településeknek február közepéig nyilatkozniuk kell megtartják-e a rendelõintézeteiket? Remitzky Zoltán Szob polgármestere elmondta, 25 ezer fõnél kevesebb ellátott esetében nem rentábilis a rendelõintézet fenntartása. Az Ipolymente körzetében 14 ezer embernek szolgáltat orvosi ellátást a szobi rendelõ. A polgármester nem szeretné, ha a rendelõintézet sorsába az önkormányzat nem tudna beleszólni, esetleg az állami fenntartó racionalizálás miatt leépítené a szolgáltatást. A környezõ kistelepülések polgármesterei erkölcsi támogatásukról biztosították a szobi önkormányzatot, de anyagi hozzájárulást nem tudtak ígérni a rendelõ fenntartásához.

A fórumon elhangzott az is, hogy a terület központi intézménye a váci kórház, ahol sokat kell várakozniuk a betegeknek, illetve az északabbra fekvõ településekrõl csak hosszadalmas utazással érhetõ el. Felvetõdött, hogy a szobi rendelõintézet olyan versenyképes szolgáltatásokkal vonzza a körzet lakóit, például jogosítvány vagy munka alkalmassági vizsgálat, amelyeket sokkal gyorsabban el lehet ott intézni, mint Vácott.

Brockhauser Edit