Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Petíció az Ipoly hídért

Share Button

Az Ipolydamásdot és a szlovákiai Helembát összekötõ híd megépítését tavaly novemberi találkozásuk alkalmával Orbán Viktor és Robert Fico miniszterelnökök is támogatták, amelyrõl kormányközi szerzõdés is született.  A tervet váratlanul keresztülhúzta, hogy a Nyitra megyei közgyûlés nem kívánja a 2007-2013-as uniós ciklusban megvalósítani a beruházást, holott a hídra már megvan az érvényes építési engedély, és az uniós forrás.

Petíció az Ipoly hídért


<--more-->
A híd megépítésének érdekében sajtótájékoztatókat tartottak Párkányban és Ipolydamásdon.

Rományik Ferenc Ipolydamásd polgármestere elmondta, Magyarországon 16, Szlovákiában 23 térségi polgármester támogatta aláírásával azt a petíciót, amelyet eljuttatnak a Nyitra megyei közgyûléshez, hogy változtassa meg álláspontját, és támogassa a beruházást. Ha idén év végéig megszületik a megállapodás, a híd 2015 decemberéig megépülhet. A hídtervek mûszaki tartalmát utólag módosítani kellett, bár az áttervezés költségvonzatát a magyar fél vállalta, a Nyitra megyei közgyûlés a várható költségnövekmények miatt nem tárgyalta a módosított partnerségi megállapodást. A megyei önkormányzatokra az építés teljes bekerülési összegének 5-5 százaléka hárul.

Rományik Ferenc a petíciót átadta Harrach Péternek a körzet parlamenti képviselõjének, ezenkívül eljuttatják azt a két ország miniszterelnökeinek, külügyminisztereinek, megyei közgyûléseinek, és az illetékes brüsszeli bizottságnak.

Harrach Péter kijelentette, csatlakozik a kezdeményezéshez, amely arra kéri a Nyitra megyei közgyûlést, hogy tegye lehetõvé a nagyarányú fejlõdést biztosító beruházást.

-A két miniszterelnök kinyilvánította, hogy támogatja a tervet, ezért senki sem gondolta, hogy a megyei közgyûlés megakadályozza azt. Kérjük, gondolják át újra, hiszen a híd nem csak fizikai, hanem átvitt értelemben is fontos a két ország, és az itt élõk számára. – fogalmazott a politikus.
Farkas Iván a Magyar Közösség Pártja alelnöke szerint több millió euróról van szó, ezért mindez nem politikai, hanem infrastrukturális és régiófejlesztési ügy, amire évtizedek óta nem volt lehetõség. Közel ötvenezer embert érint a híd megépítése, és az ezzel remélt fejlõdés megindulása, amely gazdasági, turisztikai, és emberi szempontból is fontos.

Rajnai Gábor a helyi civilek nevében hangsúlyozta, van még lehetõsége a közgyûlésnek pozitív döntést hozni, mert nem futottak ki az idõbõl. Eck András az Ister Granum EGTC megbízottja szintén a települések fejlõdési lehetõségeirõl beszélt. Wollent József az Ipoly Unió egyesület elnöke szerint elsõsorban kommunikációs problémáról van szó, a közgyûlés elé több, pontosabb információt kellett volna eljuttatni az új tervek és költségek kapcsán.
A jelenlévõk arra kérték a Nyitra megyei közgyûlést, hogy adja meg a támogatását a híd felépítéséhez.

Brockhauser Edit