Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Fórum a Börzsöny komplex fejlesztési tervérõl

Share Button

Az Alsó-Ipoly-menti térségre vonatkozó területfejlesztési konferenciát tartottak Ipolydamásdon, ahol bemutatták azokat a terveket, amelyek bekerülhetnek a 2014-2020 közötti idõszak országos és megyei fejlesztési programjaiba, és majdan sikerrel pályázhatnak az uniós és hazai forrásokra. A fórumra meghívták az érintett települések polgármestereit továbbá, a szlovákiai tükörtelepülések, valamint Nógrád megye börzsönyi falvainak polgármestereit is.

Fórum a Börzsöny komplex fejlesztési tervérõl


<--more-->
A rendezvényen vendégként megjelent Harrach Péter a körzet parlamenti képviselõje, aki köszöntõjében kiemelte, a börzsönyi és Ipoly-menti területre kidolgozott fejlesztési elképzelések megvalósítása a helyi emberek érdekét szolgálja, hiszen ezen a természeti kincsekben gazdag vidéken elsõsorban nem az ipar, hanem a turisztika biztosíthatja a munkahelyteremtést, és a kistelepülések boldogulását.

Kuszák Miklós a Pest-megyei területfejlesztési Kht. igazgatója elõadásában a megye egészét érintõ terveken túl, külön ismertette a szobi térség helyzetét a hátrányokat, és az elõnyöket. A problémák között említette, hogy a közlekedés összehangolatlansága miatti nehéz megközelíteni a körzetet, az országhatár, a folyók és a hegység által zsákszerûen körbezárt terület nem kedvez az ipar és a vállalkozások megtelepedésének. Sajnos az utóbbi évtizedekben az agrártermelés is az egyharmadára esett vissza. Az elöregedõ, fogyatkozó lakosság jövedelme alacsony, és ez nem kedvez a családoknak. Ugyanakkor a háborítatlan és védett természeti környezet, az épített örökség, és az ezekbõl adódó turisztikai lehetõségek olyan értékek, amelyeket a közeljövõben jobban kell hasznosítani. Hozzátette, a tervek elkészítésekor beépítették az ECOVAST Egyesület fejlesztési javaslatait, a VÁTI NKft. által kidolgozott „Dél – Kelet Európai transznacionális programot”, amely a Duna menti megyék turisztikai stratégiáját fogja egybe, illetve a Duna-Ipoly Közhasznú egyesület börzsönyi komplex fejlesztési tervét.

A fórum résztvevõi ezeket a terveket vetítéssel egybekötött elõadásokon ismerhették meg.

Brockhauser Edit