Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Somorján rockoperával emlékeztek a felvidéki kitelepítések tragikus eseményeire

Share Button

Harrach Péter a KDNP frakcióvezetõje díszvendégként vett részt, a Felvidékrõl Kitelepített Magyarok emléknapjának ünnepségén, melyet a Magyar Közösség Pártja támogatásával a Somorjai Városi Mûvelõdési Központban tartottak. A rendezvény részeként a Magyarock Dalszínház elõadásában bemutatásra került a felvidéki kitelepítésekrõl szóló „Fehérlaposok” címû rockopera.

Somorján rockoperával emlékeztek a felvidéki kitelepítések tragikus eseményeire


<--more-->
A Magyar Parlament tavaly december 4.-i döntésével, ellenszavazat nélkül, a Felvidékrõl Kitelepített Magyarok emléknapjává nyilvánította április 12.-ét.

Harrach Péter köszöntõjében többek között elmondta:
– Nemzeti múltunk eseményeit épp úgy, mint a jelen törekvéseit, határozott értékrend, biztos normák szerint ítéljük meg. Ezek megfelelnek a hagyományos európai értékeknek. Különböznek a levitézlett kommunizmus, az önzõ sovinizmus és a dekadens liberalizmus szempontjaitól. Ezek alapján, a felvidéki magyarok kitelepítése kapcsán, nemet mondunk az emberi méltóság sérelmére, és a kollektív bûnösség vádjára. Igent mondunk a személyes szabadság tiszteletére, és az európai nemzetek, köztük a szlovák és magyar együttmûködésre, természetesen a hagyományos európai normák tiszteletben tartásával. – fogalmazott a politikus.

Berényi József a Magyar Közösség Pártjának elnöke ünnepi beszédében röviden ismertette az 1947-es felvidéki kitelepítés tragikus eseményeit, amelyeket a „Fehérlaposok” rockopera szerzõi, Vizeli Csaba szövegíró és Másik Lehel zeneszerzõ, két család sorsán keresztül mutatnak be. 1945-ben a szovjet csapatok bevonulását követõen koncentrációs táborokat hoztak létre, ahová németeket és pozsonyi magyarokat zártak, akiknek megkülönböztetõ fehér szalagot kellett hordaniuk. A nagy téli hidegben 40 ezer felvidéki magyar embernek kellett elhagynia otthonát. Csehország azon vidékeire deportálták õket, ahol korábban a szudétanémetek éltek. A „reszlovakizáció” során 382 ezer magyar ember a családja érdekében vállalta, hogy „visszaveszi” a szlovák nemzetiséget. A csehszlovák és magyar lakosságcsere egyezmény során további családok hagyták el szülõföldjüket.

-Az 1989-es rendszerváltást követõen, a szlovák törvényhozás már elnézést kért a zsidó és német néptõl a háború során elkövetett rémtettekért, de a felvidéki magyarsággal szemben ez még nem történt meg. Elfogadhatatlan, hogy a mai napig a kollektív bûnösség elvét ebben az országban nem törölték el! A szlovákiai magyarság célja, hogy ez megtörténjen. – tette hozzá Berényi József.

Brockhauser Edit