Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A gyermeknevelést segítõ családpolitika nemzeti ügy

Share Button

Olyan hosszú távú, kormányzati ciklusokon átívelõ családpolitikára van szükség, amely segíti a biztonságos gyermeknevelést – jelentette ki sajtótájékoztatóján Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje. Ma Magyarországon évente mintegy 90 ezer gyermek születik és 130 ezer ember hal meg, vagyis minden évben egy közepes méretû város lakossága tûnik el.
<--more-->
Harrach Péter hangsúlyozta: Európában igen rossz a népesedési helyzet, ennek mélyén egyfajta értékválság húzódik meg. Magyarországon pedig 1981 óta folyamatosan romlik a helyzet.

Kifejtette: ma Magyarországon évente mintegy 90 ezer gyermek születik és 130 ezer ember hal meg, vagyis minden évben egy közepes méretû város lakossága tûnik el. Évente 36 ezer a házasságkötések és 22 ezer a válások száma – mondta, és a házasságkötésekkel kapcsolatban megjegyezte: demográfiai szempontból ez a legtermékenyebb, legtartósabb együttélési forma.

Harrach Péter hozzátette: jó hír viszont, hogy az abortuszok száma folyamatosan csökken.    

A KDNP frakcióvezetõje elmondta: a háztartások egyharmada egy-, további egyharmada pedig kétszemélyes, azaz „nõtt a magányosok száma”. A helyzet orvoslására a politikának egyetlen eszköze van: lehetõségeket kell teremteni a biztonságos gyermeknevelésre.  

Harrach Péter emlékeztetett rá, hogy az ezt a célt szolgáló családpolitika alapjait 1998-ban lerakták, de a késõbbi szocialista kormányok lerombolták azt. Újból felépített családpolitikára van szükség, amely azonban csak hosszú távon fejti ki hatását, ezért politikai konszenzus kell, fel kell ébreszteni a baloldal felelõsségét.

A KDNP alelnökének álláspontja szerint az új családpolitika lényeges eleme a pénzbeli támogatás. A legjobb támogatási eszköz a családi adókedvezmény, és errõl döntött most a kormány. Hozzáfûzte: ezzel szemben áll az a baloldali törekvés, hogy a segélyszerû támogatások erõsítsék, ami viszont „a megélhetési gyermekvállalást” segíti.   

A politikus fontos eszköznek nevezte a munka és a családi élet összeegyeztethetõségének segítését és a lakástámogatást is. Emellett szemléletváltozásra is szükség van a gyermekvállalást illetõen.

Harrach Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a cselekvés nem tûr halasztást, egyes számítások szerint ha nem változik a helyzet, a század végére Magyarországon már csak öt millióan fognak élni, és az egyharmaduk 65 év feletti lesz.

Forrás: MTI, kdnp.hu