Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A társadalom egésze nyertese a köznevelési törvénynek

Share Button

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a gyermekek, a pedagógusok, a családok és a társadalom egésze nyertesei a köznevelési törvénynek. Ezt Harrach Péter frakcióvezetõ mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus rámutatott: a köznevelési törvény rendet teremt az iskolák életében, és a változások nyertesei a gyermekek.
<--more-->
Kifejtette: nõtt az esélyegyenlõség, az állami fenntartásba vétellel az elmaradott térségben lévõ iskolák is lehetõséget kapnak a színvonal emelésére.

A Nemzeti alaptantervnek (nat) köszönhetõen a gyermekek tudása egységes, átfogó és korszerû lesz – mondta, majd kiemelte az erkölcstan- és hittanoktatás bevezetését, nevelésre gyakorolt hatását.

Harrach Péter a nyerteseket sorolva szólt még arról is, hogy sok családnak jelentenek segítséget a délutáni foglalkozások, míg a pedagógusoknak a törvény kiszámítható életpályát és szakmai támogatást jelent a pedagógiai szabadság megõrzése mellett.

Összességében a társadalom egésze nyertese a törvénynek, hiszen tagjai egészségesebbek lesznek, és visszaszoríthatóvá válnak a deviáns jelenségek.

Kitért továbbá arra, hogy nem történt tömeges pedagógus-elbocsátás, amivel sokan riogattak, és nem zártak be egyetlen iskolát sem, megvan ugyanakkor a lehetõsége annak, hogy az elõzõ kormány alatt bezárt intézmények újrainduljanak.

Harrach Péter arról is beszélt, hogy a tanévkezdés jó hangulatát „többszólamú kórus” próbálja elrontani. Ennek egyik szólamát az örök pesszimisták szólaltatják meg, míg a másikat az ellenérdekeltek, akik között ott lehetnek a megszüntetett „tankönyvbiznisz” képviselõi, a harmadik szólam képviselõi pedig az ideológusok, „akiknek feláll a hátán a szõr, ha rendezett világgal találkoznak.”

Michl József országgyûlési képviselõ kiemelte: újra megerõsítették, hogy mi az a minimális tudásszint, amit minden iskolába járó gyermeknek el kell érnie.

A pedagógus-életpályával összefüggésben arról szólt, hogy az idei tanévtõl indul a pedagógusok minõsítési rendszere is, amelynek során a bértáblán felsõbb fokozatba léphetnek. Az elsõ szakasz 2018-ban zárul, azok, akik most a Pedagógus 1 fokozatba kerültek eddig biztosíthatják továbblépésüket.

Hozzátette: az új munkarendnek köszönhetõen az eddigi 28 órához képest 22-26 óra között lehet az az óraszám, amit az iskolában töltenek a pedagógusok a gyerekekkel, ez pedig azt jelenti, hogy további pedagógusokra is szükség lehet az intézményekben.

Forrás: MTI, kdnp.hu