Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Harrach: A családi csõdvédelem a bankok érdeke is

Share Button

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje szerint a családi csõdvédelemmel az adós egy harmadik személy segítségével lehetõséget kap tartozásai rendezésére, ami a pénzintézeteknek is kedvezõbb, mint az, ha nem tudná fizetni az adósságait.
<--more-->
A KDNP tevékenységét egyrészt a Fideszhez kötõdõ szövetség határozza meg, másrészt a kezdeményezései a családokkal kapcsolatosak, így õsszel a családi csõdvédelemrõl szóló törvényt beterjeszti a párt az Országgyûlés elé – fejtette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorának hétfõi adásában.

Úgy vélekedett, a csõdvédelem, amely önkéntes alapon mûködik majd, a bankoknak is érdekük, hisz az adós, aki egyébként nem tudná fizetni az adósságát, egy harmadik személy, egy csõdbiztos segítségével lehetõséget kap tartozásai rendezésére. „Ennek azonban ára is van, a nemzetközi gyakorlat alapján az eladósodott megfelelõ magatartása után, bizonyos részét elengedik adósságának” – hangsúlyozta a frakcióvezetõ.

Harrach Péter a csõdbiztosról elmondta: egy képzett, az állam képviseletében megjelenõ személy lesz, a szociális munkás és a pénzügyi szakember együtteseként jelenik majd meg. „Jelenleg nincs ilyen szakember, a képzés a törvény elfogadása után 1-2 hónappal zárulhat le” – mutatott rá.

A politikus a rezsicsökkentésre rátérve leszögezte: a folyamattal a társadalmi igazságosság szempontja érvényesül, vagyis, hogy a lakosság ne fizesse meg az „extraprofitra törekvõ szolgáltatók igényeit”. Az elsõ rezsicsökkentési szakasz „nagyobb gondot nem jelentett nekik” – emelte ki a frakcióvezetõ. Álláspontja szerint az árakat tekintve a magyar viszonyok alapján indokolt a rezsicsökkentés, mivel az energiára fordított összeg európai összehasonlítását tekintve Magyarország "elõkelõ helyet" foglal el.

Forrás: Kossuth Rádió/180 perc