Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A közép-európai országok összefogására van szükség

Share Button

Fennállásának 15-dik évét ünnepelte a Magyar Közösség Pártja (MKP). Az évforduló alkalmából tartott dunaszerdahelyi kongresszuson. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, országgyûlési képviselõcsoportjának vezetõje ünnepi beszédében hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy normáknak megfelelõ, a hagyományos értékeket követõ és a közösségeket megerõsítõ társadalmat építsünk a közép-európai országok összefogására van szükség.
<--more-->
Az MKP több kísérõ rendezvénnyel összekötött, a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen megrendezett jubileumi kongresszusán az MKP magyar és szlovák néppárti partnereinek képviselõi is részt vettek kongresszusi küldötteken kívül.  

A Felvidék egyes régióinak sajátosságait befogadó, a párton belüli és kívüli véleményeket egyaránt tiszteletben tartó, ám az intoleranciának ellenállni képes MKP-t kell építeni – mondta Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke.  Kijelentette: az MKP azért tudott erõs párt maradni az elmúlt másfél évtizedben, mert olyan politikai alakulat, amely nem egy ember népszerûségére épít. Hangsúlyozta: a pártnak az elmúlt évek viszontagságai ellenére is tízezres tagsága van. „Többen jöttek mint ahányan elmentek” – fogalmazott. Hozzátette: az MKP-t a jövõben is úgy kell építeni, hogy megõrizze befogadó jellegét, ugyanakkor képes legyen ellenállni az intoleranciának és a többségi nemzet nacionalizmusának is.  

Harrach Péter, a KDNP országgyûlési frakcióvezetõje és Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár beszédében az utóbbi években javuló szlovák-magyar kapcsolatok összefüggésében szükségesnek nevezte a két ország stratégiai szövetségét.

A KDNP alelnöke hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy normáknak megfelelõ, a hagyományos értékeket követõ és a közösségeket megerõsítõ társadalmat építsünk,  a közép-európai országok összefogására is szükség van.

Németh Zsolt úgy fogalmazott: mivel a magyar nemzet jelentõs része a szomszédos országokban él, Magyarország – saját jóléte mellett – a szomszédos országok gazdasági sikereiben is érdekelt.  

Rogán Antal, a Fidesz országgyûlési frakcióvezetõje beszédében a Kárpát-medence egyik legbátrabb magyar politikai érdekképviseletének nevezte a Magyar Közösség Pártját. „Önök akkor is magyarok maradtak, amikor ezért nem osztottak pozíciót” – jelentette ki.

Megjegyezte, hogy szeptember 22-én Európában történelmet írnak, mivel a németországi választásokon elõször vehetnek részt a Lengyelországban élõ németek is, és Lengyelország Németországgal való évszázados viszályait félretéve ez elé semmilyen akadályt nem gördít. „Így járnak el az erõs nemzetek” – hangoztatta Rogán Antal. Hozzátette: ezúttal is szeretné arra biztatni a szlovákokat, hogy legyenek bátrak!  

Az MKP jubileumához levélben gratulált Bugár Béla, az MKP-ból 2009-ben kilépett párttagok által alapított Most-Híd magyar-szlovák vegyespárt elnöke is. A Most-Híd elnöke a levélben örömét fejezte ki, hogy részese lehetett a párt "legsikeresebb idõszakának" és reményének adott hangot, hogy a két párt megtalálja az egymáshoz vezetõ utat.  

Az MKP ünnepi kongresszusa a minden évben a magyarságért való helytállásért kiosztott Pro Probitate díj átadásával fejezõdött be. A díjat az idén Pázmány Péter, Dunaszerdahely korábbi polgármestere kapta.  

A fennállásának 15-dik évét ünneplõ Magyar Közösség Pártja (MKP) – amely megalakulásakor a Magyar Koalíció Pártja nevet viselte – a rendszerváltást követõ idõszakban a felvidéki magyarság elsõ egységes politikai érdekképviseleteként, három elõdpárt, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM), az Együttélés Politikai Mozgalom és a Magyar Polgári Párt (MPP) egybeolvadásával jött létre 1998 júniusában. Az MKP fennállása másfél évtizedének elsõ nyolc évét kormányzati szerepben töltötte, a 2006-os parlamenti választásokat követõen ellenzéki szerepbe kényszerült, majd a 2010-es és a 2012-es elõre hozott parlamenti választásokon a pozsonyi törvényhozáson kívül rekedt.  

kdnp.hu
Forrás: MTI