Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

10 évig voltam a KDNP frakcióvezetője

Share Button

10 évig voltam a KDNP frakcióvezetője. A ciklus félideje alkalmas időpont arra, hogy átadjam ezt a feladatot egyik képviselőtársamnak. A frakció egyöntetűen Simicskó Istvánra szavazott. Hálás vagyok azért, hogy Magyarország erősödésének időszakában tölthettem be ezt a tisztséget. Most hátralépek egyet, és frakcióvezető-helyettesként folytatom a munkát.

Az elmúlt 30 esztendő legeredményesebb tíz évét tudhatjuk magunk mögött a parlamenti munkában, aminek során igyekeztünk a kormányzati munkát, egy erősödő Magyarország megteremtését segíteni. Nagy élményként őrzöm az elmúlt tíz évet, és bár most egy lépéssel hátrább lépek, de ez csak egyetlen lépés lesz. Ezentúl is aktív maradok, és frakcióvezető-helyettesként segítem utódom munkáját.

Simicskó István a 2022-es országgyűlési választáson történő sikeres kereszténydemokrata szereplést előkészítését és a Fidesszel közösen végzett kormányzati munka országgyűlési támogatását jelölte meg elsődleges feladatának. A július 15-én hivatalba lépő új frakcióvezető „aktív munkát” ígért a jövőre nézve, és azt mondta: a KDNP továbbra is értékalapú politikát folytat majd, hangsúlyozva, hogy továbbra is ott lesznek a parlamenti küzdőtéren.

Simicskó István 1991 óta a KDNP tagja, 1998 óta országgyűlési képviselő. 2015 és 2018 között honvédelmi miniszter volt, 2018 óta hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos.

A sajtótájékoztatón résztvevő Nacsa Lőrinc frakciószóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta: hétfőn a nagyobbik kormánypárttal volt közös frakcióülés is, ezen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, és ott tájékoztatták a nagyobbik kormánypártot a változásokról.

László Imre (DK) XI. kerületi polgármester Hitlerre vonatkozó szavairól Semjén Zsolt azt mondta: az, hogy összeálltak a „Jobbik maradékával” szellemi értelemben egyfajta előzménynek tekinthető. Kijelentette: a KDNP-nek az az álláspontja, hogy sem a nácizmus, sem a bolsevizmus nem elfogadható, nem tolerálható, nem akarnak „sem Lenin-szobrokat, sem Hitler-mosdatást”, sem ávósokat, sem nyilasokat.

Simicskó István, aki a kerület egyéni országgyűlési képviselője, úgy reagált: a DK-nak le kell vonnia a konzekvenciákat, vagy elhatárolódnak, vagy egyetértenek László Imre nyilatkozatával. Nem lehet pozitív példákat felsorolni Hitler életéből, „érthetetlen, felháborító, és sokkoló” a kijelentés. Megsértette a holokauszt túlélőit, a zsidó embereket egyaránt – hangsúlyozta. Megjegyezte: ha mindez egy jobboldali politikus szájából hangzott volna el, mára a világ minden sarkában megkongatták volna a vészharangokat. Felidézte Zuschlag János korábbi viccelődését a témában, és azt mondta: nem egyedi kijelentésekről van szó a baloldalon.

Semjén Zsolt a Jobbik parlamenti frakciójának apadásáról azt mondta, nem feladata, hogy más pártok belügyeit kommentálja. A KDNP frakcióját soha senki sem hagyta el, jelenleg a Jobbikkal holtversenyben a második legnagyobb képviselőcsoportot alkotják, de nem lepné meg, ha a ciklus végén a KDNP azt mondhatná magáról, kizárólag övé a második legnagyobb frakció.
A miniszterelnök-helyettes a baloldal, illetve az ellenzék helyzetét értékelve a káosz jelzőt használta. Rámutatott: az ellenzéknek bármennyire is próbálják zárójelbe tenni, nincs közös értékrendbeli alapja. A posztkommunistáktól a kisnyilasokig mind egy táborban vannak, amiből szerinte nem sok minden fog kijönni.

Értékelése szerint az Orbán-kormány iránti gyűlöleten kívül semmilyen közös nevezőjük nincs. Nincs egy olyan program, jövőkép, amit alternatívát jelentene – összegzett, hozzátéve: nem arról beszélnek, hogy mit szeretnének, mi ennek hátországa, hanem olyan technikai jellegű kérdésekről, mint egy vagy két lista, vagy, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt. Ezek az ellenzék tipikus válságtünetei – mondta Semjén Zsolt, aki szerint az ellenzéki pártok feltehetően azt fogják végrehajtani, amit kívülről mondanak nekik.