Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Az első számú nemzeti sorskérdés (sajtótájékoztató) – 2018.07.25.

Share Button

Körülbelül 40 éve tart az a folyamat, amelynek következtében évről évre fogy a magyar lakosság, az elmúlt évben is közel 40 ezerrel kevesebben lettünk. Jelentős demográfiai változásokra van tehát szükség, hogy a lélekszám ne csökkenjen tovább, a kormány intézkedési mind anyagi, mind a gyermekvállalással kapcsolatos közgondolkodás terén ezt segítik elő.

A népességszám alakulásában vannak kedvező jelek: emelkedett a teljes termékenység arányszám, ami tulajdonképpen a gyermekvállalási kedv növekedését mutatja, nőtt a házasságkötések száma, csökkent a válások és az abortuszok száma is.

Negatív irányba mutat ugyanakkor az a tény, hogy a szülőképes korú nők száma 20 ezerrel csökkent, ami már középtávon súlyos népességfogyással járhat, negatív spirált indíthat be.

Örvendetes viszont, hogy a külföldön munkát vállalóknál csökkent a kivándorlók, nőtt a visszaköltözők száma. A munkaképes korú magyar lakosságnak csak az 5, 2 %-a dolgozik külföldön, Európában ezzel a 13. helyen állunk.

Jelentős demográfiai változásokra van tehát szükség, hogy a lélekszám ne csökkenjen tovább. A kormány intézkedései mind anyagi, mind a gyermekvállalással kapcsolatos közgondolkodás terén ezt segítik elő.