Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Cél a gazdaság megerősítése, a családok támogatása!

Share Button

Varga Mihály pénzügyminiszter expozéjával megkezdődött szerdán az 2021-es költségvetés tárgyalása az Országgyűlésben. A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetőjeként úgy értékeltem, hogy egy jó költségvetés egyértelműen tükrözi a benyújtó politikai szándékát, és alkalmazkodik a valósághoz.

A jövő évi költségvetés mind a két szempontnak megfelel, és jól szolgálja a megfogalmazott célokat:
– a gazdaság megerősítését,
– a foglalkoztatás járvány előtti szintjének elérését, és további növelését,
– a családok támogatását,
– valamint egy esetleges újabb járványra való felkészülést.

Az elmúlt időszakban a járvány elleni védekezés sikeres volt, és a jövőbeni felkészülésben a fejlesztések mellett az eszközbeszerzéseknek is fontos szerepük lesz. Míg azonban az utóbbiak alapját eddig a jó külgazdasági kapcsolatok adták, mostantól a hazai eszközgyártásra helyezi a kormány a hangsúlyt.

A 2250 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapban az emberi munka, mint érték jelenik meg. A munkajövedelem a legjobb szociális juttatás, ahogy a jó gazdaságpolitika egyúttal a legjobb szociálpolitika is. Nem állítjuk, hogy segélyre egyáltalán nincs szükség, de ez alapvetően krízishelyzetben segít, viszont ha valaki erre rendezi be az életét, akkor a dolgozó és dolgozni akaró emberek általi eltartásra számít. Márpedig ez a társadalmi igazságosság ellen van.

A családok támogatása továbbbi 2295 milliárd forinttal jelenik meg, ennek célja g a gyermekvállalás segítése, a demográfiai helyzet javítása, a családok jólétének növelése, valamint a bölcsődei ellátás további erősítése, és a 13. havi nyugdíj fokozott visszaépítése.