Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Családbarát munkahelyek

Share Button

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a családbarát munkahelyek, s az atipikus foglalkoztatási formák – közte a részmunkaidő és a távmunka lehetőségének erősítése – segíthetik a demográfiai helyzet javulását, a gyermekvállalási kedv növekedését.

korfas3

A migrációs helyzet felszínre hozta Európa sokszínű problémáinak egyikét, a demográfiai válságot.  Magyarország is ezzel küzd, évente 30-40 ezer fővel csökken lakosainak száma. Az okok között említethetjük a nyugati kultúra megváltozását, demográfiai hiány e kultúra országaiban van. Tény az is, hogy a család, a gyermekvállalás háttérbe szorult, erősödtek az individualizmus szempontjai és ebben gazdasági tényezők is közrejátszanak.

A helyzet javításának egyik eszköze a családpolitika, a gyermekvállalási kedvet azonban ez sem tudja pótolni.  A kormányzati intézkedéseket felidézve első helyen az otthonteremtés támogatását, a CSOK-ot jelölhetjük meg, ugyanakkor önkormányzati bérlakásépítésre is szükség lenne. Fontos még az adókedvezmények kiterjesztése, amelyek a kétgyermekes családoknál nőttek. Közvetett támogatás pedig a rezsicsökkentést, az élelmiszerek áfájának csökkentése, a bérek emelése.

Az egyik legfőbb probléma a házasságkötés, az első gyermek vállalásának kitolódása: az első gyermek jelentős részét 30 év felett szülik az anyák, és a második sokszor nem is születik meg. Probléma az is, hogy a legnépesebb korosztály úgy érte el a szülőképes kort, hogy a várt születésszám közben elmaradt. Megérne egy kutatást, mi az oka, és bizonyos feltételekkel felkelthető-e a gyermekvállalási szándék.

A munka és a család összeegyeztetése terén is van még tennivaló. Családbarát munkahelyekre, atipikus foglalkoztatásra – közte a részmunkaidős foglalkoztatásra, a távmunka lehetőségének megteremtésére – van szükség. A főállású anyaság igényét is sokan megfogalmazták. Megérdemlik azok, akik több gyermeket vállalnak, hogy számukra egyfajta életpályát biztosítsanak. A gyermeknevelés nyugdíjrendszerben való érvényesítésére is van igény.

A demográfiai helyzet javítása első számú nemzeti sorskérdés.

Forrás: MTI
Fotó: KDNP Sajtó