Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Családok Világtalálkozója Budapesten

Share Button

Ha vannak egészséges magyar családok, akkor van jövőnk. Ha nincsenek ilyenek, akkor nincs jövőnk. A jövő évi költségvetésben 1900 milliárd forint jut a családokra, ami 140 milliárddal több, mint idén.

A hét második felében Budapesten rendezik a családok világtalálkozóját. A nemzetközi tanácskozás keretében demográfia fórumot is tartanak, amelyet a kormányfő nyit meg.

A teljes termékenységi arányszámnak a társadalom reprodukciójához 2,1-nek kellene lennie, ez néhány éve Magyarországon lecsökkent 1,2-1,3-ra, mostanra azonban ismét emelkedő tendenciát mutat, és elérte az 1,5-öt. A házasságkötések száma szintén javul, 12 százalékos növekedést regisztráltak. Mindez azt jelzi, hogy a családtámogatási intézkedések eredményesek voltak Magyarországon.

A jövő évi költségvetésben 1900 milliárd forint jut a családokra, ami 140 milliárddal több, mint az idei évben. Ez egyrészt áll a családok pénzbeli támogatásából, másrészt a gyermekjóléti, az óvodai és bölcsődei ellátás növekvő támogatásából, valamint a minimálbér emeléséből épül fel. Ehhez jön még az ingyenes gyermekétkeztetésre fordítandó 80 milliárd forint, az ingyenes tankönyvellátás bővítése, s a családokat segítő intézkedések között több élelmiszer áfájának csökkentése.

A támogatás másik pillére a családi adókedvezményeket, amelynek összege 316 milliárdra nő, s 35 ezer forintra bővül a két gyermek után járó havi adókedvezmény. 130 ezer olyan család van Magyarországon, amelyik az adókedvezmények nyomán nem fizet adót.

A kormány a klasszikus családmodell pártján áll. Minden együttélési forma szabadságát biztosítani kell, de a család egy jól körülírható, hagyományos értékrenden alapuló közösség, és kormány kiemelt feladatként tekint a családok támogatására.

Együttérzésünket fejezzük ki a manchesteri robbantás áldozataival. A történtek egész Európa részéről a terrorizmus elleni határozott fellépést követelik meg.