Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Ezer éve változatlan a magyar állam, a magyar emberek törekvése

Share Button

Ezer éve változatlan a magyar állam, a magyar emberek törekvése, hogy Magyarország a függetlenségét érzékenyen védő európai, magyar és keresztény állam legyen.

Magyarország első királyának személyiségében összhangban volt a kor királyi eszményének követelménye, a kemény határozottság és az emberség. A magyarság keresztény európai államát Szent István elkötelezettségének, céltudatosságának és erejének köszönheti.

Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Az alaptörvény által megtestesített szövetség egy a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között fennálló szövetség.

Szent István Imre herceghez írt intelmei – „a szeretet gyakorlása vezet a legfőbb boldogsághoz, légy irgalmas minden erőszakot szenvedővel, légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz is, kik nem férnek a hatalomhoz” – bizonyítják, hogy fiát is olyan uralkodóvá akarta tenni, mint amilyen ő maga volt.

Szent István egyénisége és műve – egy igazi, európai és keresztény állam – ma is követendő példa, mint ahogy az állam függetlenségének védelme is. A magyarok első királya ugyanis megvédte Magyarország önállóságát és függetlenségét kelet és nyugat uraitól, és ezt az utat járta a magyar nép ezer éven keresztül, akárcsak most is.

Az ünnepi beszéd végén bejelentettük, hogy – Haág Zalánnal, a kereszténydemokraták helyi vezetőjével történt egyeztetés nyomán – a Fidesz mellett a KDNP is támogatja Szegeden Nemesi Pál független polgármesterjelölt, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztját is betöltő vállalkozó indulását az október 13-ai önkormányzati választáson.