Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Költségvetés a magyar családokért – sajtótájékoztató (2019. 07. 09.)

Share Button

Nacsa Lőrinc képviselőtársammal tartottunk sajtótájékoztatót a 2020. évi költségvetés kereszténydemokraták számára fontos fejezeteiről. Szó volt a családok megerősítéséről, a foglalkoztatás növeléséről, a béremelésekről – különös tekintettel az ápolók béremelésére – és az ingyenes iskolai étkeztetésről.

A kormány szempontjait világosan tükrözi a 2020-as költségvetés.

Kereszténydemokrata szempontból a családok támogatásának növelését említette első helyen, mint prioritást. E célra 2228 milliárd forintot, az előző évihez képest 10 százalékkal többet különítenek el.

A jövő évi büdzsé a gyermeknevelés költségeihez nyújtott támogatás mellett a családokat, mint közösségeket is segíti. Egy egészséges társadalom nem működhet erős közösségek, erős családok nélkül.

s2

Prioritást jelent a szociális területet is, 2010 óta 800 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon. Aokak számára megnyílt a munka lehetősége, és a közmunka-program hozzájárult ahhoz, hogy akik eddig segélyből éltek, ezentúl fizetésből élhessenek. A munkaerő-piacra sok tízezren tudtak visszatérni, nőtt a minimálbér, amely mostanra eléri a 149 ezer forintot.

Fontosnak tartjuk az ápolók jelentős béremelését is, hogy a gyermekek segítését célozza az iskola étkeztetés ingyenessé tétele, amire 82,5 milliárdot fordít a kormány. A tankönyvellátás ingyenessé tétele 13,8 milliárdos ráfordítással valósulhat meg.

Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a jövő évi a családok és az adócsökkentések költségvetése.

s3

Megalapozott, végrehajtható, Magyarország és a magyar emberek érdekeit helyezi az első helyre – értékelt.

Kitért arra is, hogy a büdzsé tervezete biztosítja a magyar emberek védelmét, s a közösen elért gazdasági eredmények megőrzésére is lehetőséget ad.

Felidézte a Gyurcsány-kormány 2002-10 közötti időszakát, amikor a megszorítások, az adóemelés és az adósság jellemezte a költségvetési vitát, hazudtak az embereknek a számokról, és egyre kevesebbet kaptak a magyar családok.

Ezzel szemben a Fidesz-KDNP családpolitikája a gyermekeket helyezi az előtérbe, segíteni szeretnék a fiatalokat, hogy a kívánt gyermekek megszülethessenek – mondta Nacsa Lőrinc. Jelezte: a családtámogatásra fordított költségvetési forrás – amely 2010 óta több mint duplájára nőtt – Európában a legmagasabb GDP-arányos összeg.

s4

Kitért arra is hogy közel 2000 milliárdot fordítanak egészségügyi célokra, ami 740 milliárddal több, mint 2010-ben, és közel 185 milliárddal több, mint idén.

Oktatásra 2080 milliárdot különítenek el, ami 500 milliárdos bővülés 2010-hez képest, és közel 50 milliárdos plusz a tavalyi esztendőhöz viszonyítva.

Bővülő forrásokra számíthatnak a határon túli egyházi és „valódi civil közösségek” is – jelezte a kormánypárti politikus.