Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Napirend előtti felszólalás – 2019.11.18.

Share Button

A mai napirend előtti felszólalásomban a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tapasztalataira reagáltam. Példát vehetünk a határon túli magyar pártok nemzeti konszenzusáról. Sajnos egyes hazai pártoknak fontosabb egy már többször megbukott nemzetközi ideológia védelme, mint a nemzeti összetartás.

Az Értekezletről csak egy párt hiányzott (DK), de ezen nem csodálkoznak, mert a 15 évvel ezelőtti népszavazáson is hasonlóan viselkedtek. Félek nem sok fogalmuk van a nemzetről.

Van azonban egy utánpótlás is, a Momentum, amely a szlovák és a román kampányban is saját nemzete képviselőivel szemben az ideológiai barátait támogatta.

A kisebbségi lét viszonyai között dolgozó magyar szervezetek küzdelme minden tisztességes, jóérzésű ember részéről tiszteletet és együttérzést kell, hogy kiváltson. Mindannyiunk kötelessége támogatni őket!

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Harrach Péter hozzászólására reagálva a Diaszpóra Tanács zárónyilatkozatát idézte, amelyben a résztvevők aggodalmuknak adtak hangot, amiért egyes magyar politikai pártok, olyan erőket támogatnak, akik nem ismerik el a nemzeti kisebbségek jogait. Úgy vélte: amit a Momentum művelt, annak rengeteg előzménye van a baloldalon, a Jobbik pedig most ugyanazt „a követ fújja”, mint a baloldali pártok.

Bírálta a Momentumot, és úgy vélte: a párt EP-képviselői folyamatosan torpedózzák magyar jelölteket Brüsszelben, leveleket írnak Washingtonba, és NATO beavatkozásról álmodnak, a külhoni magyar pártok riválisának kampányolnak Szlovákiában és Romániában is. Ez nem 21. századi, hanem magyarellenes politika, pont olyan, amint amit a baloldal korábban produkált, a rendszerváltás előtt és után.