Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Napirend előtti felszólalás a nemzeti függetlenségről (2019. 03. 19.)

Share Button

Az Unió tagjaként a függetlenségünk egyes elemeit közösen gyakoroljuk, nem mondtunk le róla, de különösen nem mondunk le a maradékról. Mi nem Európai Egyesült Államokban gondolkodunk, hanem a szabad nemzetek szövetségében, ami a történelmi hagyományainknak megfelel.

harrach_2018_09_17_8

Magyarország történelme során sokszor birodalmak kiszolgáltatottja volt, ami a nemzeti függetlenség iránti vágyat még inkább növelte. Az EU tagállamaként függetlenségünk egyes elemeit közösen gyakoroljuk, de nem mondtunk le róluk, és különösen nem mondunk le a megmaradt elemekről. A nemzeti függetlenség része a nemzeti egység, és remélem, hogy a kampányok elmúltával fontos kérdésekben meg tudjuk valósítani a nemzeti egységet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára kiemelte: a kormány feladata az ország függetlenségének megvédése, és ha nem ilyen a kormány, nem védi meg a nemzeti függetlenséget, hanem jogköröket akar átadni másoknak, az nem valódi kormány, hanem helytartó.

Közölte: várja, hogy az EU döntéshozói – Ferenc Józsefhez hasonlóan – mikor jutnak el a fenyegetéstől, megtorlástól a kiegyezésig, és mikor ismerik fel, hogy a közép-európaiak is egyenrangú és egyelő szabadságú nemzetek, amelyekről kellő tisztelettel kell beszélni.

A teljes felszólalás és válasz itt meghallgatható: