Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Napirend előtti felszólalás – az EP-eredmények értékelése (2019. 05. 27.)

Share Button

Napirend előtti felszólalásomban értékeltem az EP-választások eredményét. Az a felhatalmazás, amit az EP-választáson a kormánypártok kaptak, a nemzeti érdekek védelmét fogja szolgálni. Meghatározó kérdés a két politikai erő küzdelmében, hogy miként gondolkodnak a szabadságról.

A kormánypártok a szabadság fogalma mellé mindig odateszik a felelősséget is. Amikor Európában gondolkodnak, akkor a keresztény gyökerű európai kultúra védelmére, a közösségek megerősítésére és az emberi méltóságra helyezik a hangsúlyt, nem Európai Egyesült Államokban, hanem a szabad nemzetek szövetségében, abban az Európai Unióban gondolkodnak, amit az alapítók elképzeltek.

Ugyanakkor amikor a nyugat-európai szabadságfogalom érvényesül, akkor az a családok, az egyházi közösségek és a nemzet közösségét gyengíti.

A kampányküzdelemben meg kell jelennie az erőnek, a győzni akarásnak, ezzel nincs baj, ez megfelel az európai normáknak. Az alpári hang és az ízléstelen megjegyzések azonban nem tartoznak ebbe a körbe, különösen azok részéről, akik egyébként európaiságot hirdetnek. Ez nem ért véget a kampánnyal. Yzt a higgadt hangot kell képviselni egy ilyen választás után, amit a Fidesz–KDNP eddig is képviselt.

Fidesz: az ellenzéket itthon Gyurcsány Ferenc, Brüsszelben Gyurcsány Ferenc neje vezeti 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelte a vasárnapi EP-választást, hogy Gyurcsány Ferenc itthon, neje pedig Brüsszelben vezeti az ellenzéket. Az ellenzék romjain jutott erre a szerepre, visszavette a hatalmat az ellenzék pártjai felett. Ez volt az a szövetség, amely a kormányzása alatt tönkre tette az országot. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferencék alatt megduplázódott a munkanélküliség, az államadósság, Magyarország teljesen elvesztette a gazdasági önrendelkezését, az IMF és a brüsszeli elit diktált, kilenc évig tartották túlzott deficiteljárás alatt az országot, a gazdasági „csökkenés” 7-8 százalék volt a mostani 5,4 százalékos bővülés helyett – sorolta.

Megjegyezte: a magyar választók lenézését a mellette ülő Bangóné Borbély Ildikótól (MSZP) tanulhatta, arra kérte, ezt ne tegye. Kijelentette: ezt a választást a kormánypártok megnyerték, óriási, a magyarok többségének szavazatával. Amit a magyarok többsége mond a választáson nem lebecsülendő, nem lepatkányozandó, hanem megfontolandó, figyelembe veendő – tette hozzá. Azt kérte, az EP-ben Magyarország érdekeit képviseljék, ne itthon a brüsszeli érdekeket.

Az előtte elhangzott ellenzéki felszólalásokra úgy reagált: azok komolyan vehetősége erősen megkérdőjelezhető. Gyöngyösi Mártonnak (Jobbik) azt mondta, ha szerinte a kormánypártok szomorúak voltak, képzelje el, a Jobbik milyen szomorú lenne, „egy 53 százalékos választási eredmény után”. A médiadiktatúrát érintő megjegyezésekre azt mondta: a vezető magyar kereskedelmi televízió az RTL Klub, a vezető magyar hírcsatorna, az ATV az ellenzék szolgálatában áll, ahogy a legnagyobb magyar napilap, a Népszava, és az ellenzéki hírportálok, az Index, a hvg.hu és a 24.hu is, ezért az javasolta az ellenzéknek, hogy a „médiadiktatúrát” kifogásoló „hőbörgést” jobb lenne befejezniük. Tóth Bertalanhoz (MSZP) fordulva úgy fogalmazott: eddig is a szakadék szélén álltak, de most léptek egyet előre, ehhez külön gratulál.