Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Recski megemlékezés (2016. 09. 10.)

Share Button

Nemcsak a Recsken elhunyt, vagy itt szenvedett emberekre emlékezünk, hanem a kommunizmus összes áldozatára. A kommunizmusban rendszerszintű volt az üldözés és a gonoszság, mert a kommunisták nem ismerték az emberi méltóságot, a nemzet- és hazaszeretet.

20160910_ (143)

Az emberi méltóság olyan alapvető tanítása a kereszténységnek, amely minden embernek, minden normális eszmeiségnek része kell, hogy legyen. A teremtett világunk nagyszerű alkotás, melynek a csúcsán az ember áll, akinek az a dolga, hogy még gazdagabbá, szebbé tegye azt. Az emberi méltóság fontos eleme a szabadság, ugyanakkor tisztelnünk kell a másik ember szabadságát is.

20160910_ (75)

Az ember ugyanakkor nem csak egyén, hanem közösségi lény is, ám az individualistáknak – elsősorban Nyugat-Európában – nincs mondanivalójuk a családról, a nemzetről, az egyházról, de még a lakóközösségről sem. A mai nagy európai problémák is ebből fakadnak.

 

20160910_ (24)

Az emberi jogok torz értelmezésében csupán a jogok követelése jelenik meg, az ember feladata, felelőssége, kötelezettsége már nem. Az emberről és a közösségről nincs hiteles képe azoknak, akik ezeket a problémákat okozzák.

20160910_ (53)

Az önvédelem a kötelezettségünk, kötelességünk a nemzet, a haza, az európai kultúra iránt. A közösség védelmének ugyanakkor ki kell egészülnie az egyén iránti kötelezettséggel is. Amikor a magyar kormány szerződést köt a karitatív szervezetekkel, hogy tegyék a dolgukat, az emberségéről tesz tanúságot.

20160910_ (180)

Kötelességünk a közel-keleti keresztény közösségek megsegítése is. A globalizálódó világban minden ember iránt van felelősségünk. A magyar honvédség ezer katonája 13 országban segít helyben rendet teremteni, hogy a háborúk miatt elüldözöttek otthon maradhassanak. Segítséget tudunk nyújtani emellett kórházak, iskolák építésében is.

20160910_ (121)

Recsk üzenete, tanulsága is az, hogy az ember és az emberi szabadság iránti tisztelet mellett szem előtt kell tartani a közösségünk védelmének, építésének kötelezettségét is.

 

Készült: az MTI anyagát felhasználva
Fotók: Váli Miklós