Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Sajtótájékoztató a kereszténydemokrata EU-politikáról (2016. 07. 08.)

Share Button

Páros sajtótájékoztatót tartottunk Hölvényi Györggyel, kereszténydemokrata EP-képviselővel. Fő témák: a teremtett világ védelme (környezetvédelem) és a migráció.

 

hölvényi_közel-kelet harrach_közel-kelet

Hölvényi György, aki az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának és Vallásüldözés elleni munkacsoportjának kereszténydemokrata tagja, először a teremtett világ védelmének néhány aktuális kérdéséről beszélt: 1. a GMO-mentesség megőrzéséért folytatott harc (amely a tudatos fogyasztással együtt igazán hatékony); 2. az élővilágra rendkívül káros nejlonzacskók 2019-ig előirányzott 40%-os csökkentése (Franciaországban már ki is vonták ezeket a forgalomból, Magyarország jól halad az előirányzott mennyiség felé); 3. a rendkívül magas cukortartalmú, koffeines energiaitalok forgalmazásának szabályozása (jelenleg, bár a fiatalság 90%-a fogyaszt efféle italokat, még az egészségkárosító hatás feltüntetése sem kötelező!).

 …

A migráció ügye, mely valóban létkérdés a kontinens(ek) számára, sokkal inkább a közfigyelem homlokterébe került az elmúlt időszakban. Ugyanakkor az EU még mindig “követő politikát” folytat, gyakran késve és erélytelenül reagál az eseményekre. Még az ISIS (Daesh) által a vallási kisebbségek ellen elkövetett népirtásokat a nevén nevező határozat tető alá hozása sem ment könnyen. Ennek oka, hogy a mélyen szekuláris EU nem szívesen ismeri el a vallási hovatartozásnak az identitásban játszott meghatározó szerepét. Pedig a Közel-Kelet (és Afrika) békéje a különböző vallási csoportok – köztük a közel kétezer éve ott élő keresztények – törékeny egyensúlyának a fenntartásától függ. A téves ideológiai alapállással és demográfiai, munkaerő-piaci kérdések belekeverésével függ össze a bevándorlás erőteljes EU-s támogatása is, amely csak tovább súlyosbítja a helyzetet – mindkét térfélen. A konfliktusrégiók a fiatalokat, a jövő zálogát veszítik el (ezt az ottani vezetők közül senki nem támogatja!), Európa pedig beláthatatlan biztonsági és kulturális krízis elé néz. Ezért a kereszténydemokrata politika elsősorban a helyben maradás feltételeinek a biztosítására koncentrál.

Harrach Péter ehhez még azt is hozzátette, hogy meg kell különböztetni a szorosabban vett vallási és a kulturális kereszténységet. Az előbbi értelemben Európa már régen nem keresztény (sőt Nyugat-Európában iszlám vallási dominancia van kialakulóban), az utóbbi értelemben viszont – ahogy Antall József is mondta – a többség még mindig keresztény. Ezt egyébként az iszlám világban is így látják, ezért is olyan veszélyes ez a mostani helyzet.