Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Váci sajtótájékoztató

Share Button

A Rétvári Bencével (az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárával) közösen tartott tájékoztatón elmondtam, hogy az Európai Unióban két vélemény áll egymással szemben: az egyik szerint európai egyesült államokat hoznának létre, a másik viszont a tagországok szabadságát, függetlenségét, szuverenitását biztosítaná. A kettő nehezen egyeztethető össze.

20170405_-60

Az utóbbi időben olyan brüsszeli szándék jelent meg, amely a szorosabb együttműködést szorgalmazza, és a nemzeti hatáskörben lévő döntések egy részét közösségi hatáskörbe vonnák. A tagországok szuverenitása megőrzendő. Magyarország is egy önkéntes társulásba lépett be, és az eddig elért eredményeket meg kívánjuk őrizni.

20170405_-135

Rétvári Bence kifejtette, hogy Magyarország akkor erős, ha egységes, s a kormány akkor tud minden magyar emberért kiállni, ha minél többen támogatják. Az államtitkár ezért kér mindenkit, hogy a nemzeti konzultációban vegyen részt és küldje vissza a kérdőíveket.

Az egyik legfontosabb kérdésnek a rezsicsökkentés megvédését nevezte. Jelezte, az energiapolitika közösségi hatáskörbe vonásával Brüsszel megszüntetné azt a lehetőséget, hogy Magyarország hatósági árszabásokkal alacsonyan tartsa az energiaárakat.

20170405_-67a

Másik fontos kérdésként említette a munkahelyek kérdését. A közfoglalkoztatási és más ösztönző programokkal az állam 700 ezer új munkahelyet tudott teremteni, ami az unión belül is a legjobb eredmények közé tartozik – mondta. Hozzátette, az adócsökkentés területén is veszélyezteti az eddigi eredményeket Brüsszel, mivel ha közös adópolitikát hoznak létre, akkor a családi típusú adórendszer és az egykulcsos adó kerül veszélybe.

Rétvári Bence szerint várják az emberek véleményét arról is, hogy a kormány átláthatóbbá tegye-e azoknak a csoportoknak a gazdálkodását, amelyek jogilag ugyan civil szervezeti formában működnek, de külföldi pénzekből. Hozzátette, a pénznek ára van, azért az adományozó el is vár valamit.

Fotók: Váli Miklós