Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Végre kellő megbecsülést kapnak a szociális ágazat dolgozói

Share Button

Az ágazat különböző munkaköreit érinti az emelés, így kiterjed a szociális terület mellett a család és gyermekjóléti szolgálatra és az idősek gondozását végzőkre. 2013 és 2018 között 62 százalékos emelés valósulhat meg.

A szociális béremelés legalább akkora öröm, mint az egészségügyi dolgozók béremelése. A rászorulók megsegítése személyes és közösségi ügy. Ez a családban, a karitatív szervezeteknél, önkéntesek által, egyházi közösségekben és az intézményrendszeren keresztül történhet. Az ágazatban közel százezer ember dolgozik, akik elkötelezetten végzik munkájukat, és általában a kisjövedelműek közé tartoznak.

A minimálbér emelése is sokakat érintett, s a polgári kormányok idején mindig jelentős minimálbér növelés valósul meg. 1998 és 2002 között 19 500 forintról 50 ezerre, két és félszeresére emelkedett a minimálbér.

A mostani időszakban – 2010 és 2018 között – 88 százalékos növekménnyel lehet számolni, míg a garantált bérminimum 101 százalékkal lesz magasabb.

A Jobbik korrupcióellenes törvényjavaslatáról kérdésre azt mondta: azokat a kormányzati és kormánypárti előterjesztéseket kellett volna megszavazni, amelyek előre viszik az ország ügyét. Ha benyújtják javaslatukat, megnézik, valóban van-e erre szükség, és nincs-e ennél jobb kezdeményezés – jelezte a kereszténydemokrata frakcióvezető.

A vagyonnyilatkozatok rendszerét úgy értékelte: az eddigi gyakorlatnak megfelelően működött a rendszer, s aki tisztességesen viszonyul az anyagi kérdésekhez, ott nincs probléma, ezért szerinte nincs szükség változtatásra.