Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Visegrádi frakcióülés

Share Button

A KDNP azt javasolja, hogy a parlament gazdasági bizottsága foglalkozzon a silányabb minőségű élelmiszerek ügyével. A KDNP egy másik javaslatával, a családi csődvédelemmel kapcsolatban leszögeztük: ez egy működőképes, jó megoldás, de a jelentkezést egyszerűbbé kell tenni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata megállapította, hogy a nagy élelmiszerláncok különbséget tesznek a nyugat- és a kelet-európai fogyasztók között, akik eltérő minőségű árut kapnak. Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Szlovákia hasonló megállapításra jutott, és a visegrádi országok (V4) – Magyarország és Szlovákia mellett Lengyelország és Csehország – már jelezték is a problémát az Európai Bizottságnak.

Ezért is fontos, hogy a vásárlók keressék a jó minőségű magyar termékeket!

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tájékoztatón kérdésre azt fűzte hozzá, hogy az ügyet „mélységesen megalázónak”, felháborítónak és tűrhetetlennek tartja, hiszen arról van szó, hogy ugyanaz a termék a német polcokon jobb minőségű, mint itt. „Ez nem fogyasztói ízlésekkel magyarázható, hanem ide a vacakot hozzák, mert nektek az is jó lesz” – fogalmazott.

Szerinte az európai uniós eljárások lassúsága miatt a magyar fogyasztóvédelemnek is lépnie kell az ügyben – a boltok polcaira kitett, ám a feltüntetettnél gyengébb minőségű termékeket össze kellene szedni –, és erőteljes magyartermék-reklámozásba kell kezdeni.

A KDNP egy másik javaslatáról, a családi csődvédelemről szólva a frakció arra jutott: ez egy életképes, működő megoldás, de a jelentkezést egyszerűbbé kellene tenni. Jelenleg ugyanis túl bonyolult az eljárási rend, és a bankoknak is sok nem elektronikus úton teljesítendő feladatuk van, ami nemcsak munkaigényes, hanem egyfajta ellenérdekeltséget is szül. Kezdeményezzük ezért a nyomtatványok egyszerűsítését, továbbá javasoljuk, hogy ne a magánember, hanem a Családvédelmi Szolgálat feladata legyen a hozzáférhető adatok begyűjtése. Azt is indítványozzák, hogy lazítsanak a jelentkezés feltételein, például változtassanak a vagyon és a tartozás arányán.